A jó szakreferens titka

Az energetikai szakreferens alkalmazásának előírásával az energetikai piacot elárasztották az energetikai szakreferensek. Hiszen maga a jogszabály nem ír elő olyan szigorú feltételeket a szakreferens személyével kapcsolatban, mint az energetikai auditorokkal esetében.
Ennek köszönhetően számos különböző energetikai szakértő, auditor, tanácsadó, mérnök iroda, energiakereskedő hirdeti energetikai szakreferensi szolgáltatását, ezzel bonyolítva az Ügyfél döntését. Véleményünk szerint a választásnál az alábbi szempontokat érdemes mérlegelni:

- Döntés előtt érdemes meggyőződni, hogy valóban azzal a céggel szerződik le, aki az energetikai szakreferensi tevékenységet el fogja látni. Gyakran találkozunk azzal, hogy a vállalat,miután megkötötte a szerződést, a tényleges munkát alvállalkozóknak szervezi ki.

- Fontos szem előtt tartani a függetlenséget, melyet a jogszabály is előír, így számunkra aggályosnak tűnik az energiakereskedők szerepvállalása az energetikai szakreferensi Másrészről jogilag is aggályos lehet a vállalt szerződéses feltételek miatt, ha a konkurens energiakereskedő szerződéseit és számláit vizsgálja egy nem független piaci szereplő.

- Érdemes szerződéskötés előtt felülvizsgálni a céget: mióta van a piacon, milyen egyéb szolgáltatásokat nyújt, hány alkalmazottal dolgozik, milyen referenciát tud nyújtani - esetleg azokat érdemes felkeresni. Így meggyőződhet róla, hogy a kiválasztott szakreferens valóban segítséget tud nyújtani energetikai kérdésekben.

- Az ajánlatoknál érdemes felülvizsgálni, hogy valóban arra kaptak-e ajánlatot, mely feladatokat a jogszabály előír. Sok cég alkalmasnak látja a lehetőséget, hogy az addigi szolgáltatásait elbújtassa az ajánlatban, természetesen Önre ezzel többletköltséget róva.

- Az ajánlatok mérlegelésénél ne csak a havi díjat vegye figyelembe, keresse a rejtett költségeket. Sok ajánlatban a havidíj mellett egyszeri költségek is megjelennek.

Ezek mérlegelésével belátható, hogy a havi 10-20.000 ajánlatok nem reálisak, a mérnöki napidíjakkal és bérköltségekkel számolva ezért nem biztos, hogy az elvárt minőségi szolgáltatást fogja kapni. Ami azért fontos, mert az energetikai szakreferens hibáit, a munkájából fakadó mulasztásokra kivetett bírságot ÖN fogja megfizetni.