Az energetikai szakreferens feladatai

Tanácsadás & Költségcsökkentés

Egy jó energetikai szakreferens nem csak a jogszabályi megfelelőségnek tesz eleget. Közreműködésének köszönhetően a szervezet jelentős költségcsökkentést érhet el.
Bővebben

A jó szakreferens titka

Szakértelem & függetlenség

Ma a vállalatoknak nehéz dönteniük a sok szakreferensi ajánlat között. Hogyan lehet a különböző ajánlatokat összehasonlítani? Mire kell különösen odafigyelni?
Bővebben

 

Legfrissebb híreink

Jogosultság

Cégünk szerepel a MEKH által vezetett energetikai auditorok listáján. Így biztos lehet benne, hogy megfelelünk a jogszabályi előírásoknak.

Felelősségbiztosítás

Cégünk szakmai felelősségbiztosítással rendelkezik.

Függetlenség

Cégünk teljes mértékben független az energiakereskedőktől, ISO auditáló szervezetektől. Így valóban az Ön érdekeit képviseljük.

Tapasztalat

Kollégáink rendelkeznek a jogszabályban előírt tapasztalattal, ám ismereteiket rendszeres szakmai továbbképzésekkel gazdagítjuk.

Teljes körű szolgáltatások

Célünk, hogy a szakreferensi tevékenységen túl bármilyen felmerülő energetikai kérdésben segítséget tudjunk nyújtani.

 Garancia

Cégünk garanciát vállal, hogy szolgátatásait a mindenkori jogszabályoknak megfelelően végzi.

  • Energetikai szakreferens

A jó szakreferens titka

Az energetikai szakreferens alkalmazásának előírásával az energetikai piacot elárasztották az energetikai szakreferensek. Hiszen maga a jogszabály nem ír elő olyan szigorú feltételeket a szakreferens személyével kapcsolatban, mint az energetikai auditorokkal esetében.
Ennek köszönhetően számos különböző energetikai szakértő, auditor, tanácsadó, mérnök iroda, energiakereskedő hirdeti energetikai szakreferensi szolgáltatását, ezzel bonyolítva az Ügyfél döntését. Véleményünk szerint a választásnál az alábbi szempontokat érdemes mérlegelni:

- Döntés előtt érdemes meggyőződni, hogy valóban azzal a céggel szerződik le, aki az energetikai szakreferensi tevékenységet el fogja látni. Gyakran találkozunk azzal, hogy a vállalat,miután megkötötte a szerződést, a tényleges munkát alvállalkozóknak szervezi ki.

- Fontos szem előtt tartani a függetlenséget, melyet a jogszabály is előír, így számunkra aggályosnak tűnik az energiakereskedők szerepvállalása az energetikai szakreferensi Másrészről jogilag is aggályos lehet a vállalt szerződéses feltételek miatt, ha a konkurens energiakereskedő szerződéseit és számláit vizsgálja egy nem független piaci szereplő.

- Érdemes szerződéskötés előtt felülvizsgálni a céget: mióta van a piacon, milyen egyéb szolgáltatásokat nyújt, hány alkalmazottal dolgozik, milyen referenciát tud nyújtani - esetleg azokat érdemes felkeresni. Így meggyőződhet róla, hogy a kiválasztott szakreferens valóban segítséget tud nyújtani energetikai kérdésekben.

- Az ajánlatoknál érdemes felülvizsgálni, hogy valóban arra kaptak-e ajánlatot, mely feladatokat a jogszabály előír. Sok cég alkalmasnak látja a lehetőséget, hogy az addigi szolgáltatásait elbújtassa az ajánlatban, természetesen Önre ezzel többletköltséget róva.

- Az ajánlatok mérlegelésénél ne csak a havi díjat vegye figyelembe, keresse a rejtett költségeket. Sok ajánlatban a havidíj mellett egyszeri költségek is megjelennek.

Ezek mérlegelésével belátható, hogy a havi 10-20.000 ajánlatok nem reálisak, a mérnöki napidíjakkal és bérköltségekkel számolva ezért nem biztos, hogy az elvárt minőségi szolgáltatást fogja kapni. Ami azért fontos, mert az energetikai szakreferens hibáit, a munkájából fakadó mulasztásokra kivetett bírságot ÖN fogja megfizetni.

 

 

Az energetikai szakreferens feladatai

Az energetikai szakreferensnek a jogszabályban megfogamazott feladatoknak mindenképp eleget kell tennie.
Ezek a következők:

Az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtásáról szóló rendelet szerint:
a) szakmai megfigyelőként és tanácsadóként részt vesz a rendszeres energetikai auditálás lefolytatásában, valamint az EN ISO 50001 szabvány szerinti energiagazdálkodási rendszer kialakításában és működésének figyelemmel kísérésében,
b) javaslatokat fogalmaz meg energia hatékony üzemeltetési megoldásokkal, energiahatékonysági fejlesztési lehetőségekkel kapcsolatban,
c) gondoskodik a végrehajtott energiahatékonysági fejlesztések, alkalmazott üzemeltetési megoldások által elért energiamegtakarítási eredmények kimutatásáról,
d) az igénybevételére köteles gazdálkodó szervezet számára havi jelentést készít tevékenységéről, az igénybevételére köteles gazdálkodó szervezet tárgyhavi energiafogyasztásának mértékéről és annak értékeléséről a korábbi fogyasztási adatok, beruházások, fejlesztések, valamint egyéb körülmények tükrében,
e) összefoglaló éves jelentést készít az igénybevételére köteles gazdálkodó szervezet számára készített havi jelentések alapján a tárgyévet követő év május 15-ig a végrehajtott energiahatékonysági fejlesztések, alkalmazott üzemeltetési megoldások által elért energiamegtakarítási eredményekről, amelyet az igénybevételére köteles gazdálkodó szervezet május 31-ig honlapján közzétesz,
f ) ellátja az energia beszerzéssel, energiabiztonsággal, energiahatékonysággal kapcsolatos, hatáskörébe utalt feladatokat.

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény szerint:
Az energetikai szakreferens feladata az energiahatékonysági szemléletmód, energiahatékony magatartásminták meghonosításának elősegítése az igénybevételére köteles gazdálkodó szervezet működésében és döntéshozatalában. Ennek keretében:
a) figyelemmel kíséri a vállalkozás energiafelhasználásának változásait, valamint az energiahatékonysági intézkedések megvalósítását,
b) tevékenységéről e törvény végrehajtására kiadott kormányrendeletben meghatározott tartalmú és rendszerességű jelentést ad a vállalkozás számára,
c) közreműködik a 22/C. § szerinti jelentés elkészítésében,
d) részt vesz a vállalkozás alkalmazottai energiahatékonysági szemléletének kialakításában.

 

Elégedett Ügyfelek

Büszkék vagyunk rá, hogy minden szegmensből elégedett Ügyfelekkel rendelkezünk.